Vilka skatteregler gäller när jag säljer saker på Sikö Auktioner?
Vi är skyldiga att skicka in en kontrolluppgift om dig till Skatteverket om du under ett år har sålt fler än 30 objekt eller fått mer än motsvarande 2000 euro utbetalt från oss.
Att Skatteverket har information om din försäljning behöver dock inte betyda att du ska betala skatt för din försäljning. Här är några frågor du kan ställa för att fastställa om din försäljning ska deklareras och om du ska betala skatt för inkomsterna:
Handlar det om försäljning vid enstaka tillfällen eller om regelbunden försäljning?
Har du vid enstaka tillfällen sålt saker som köpts för eget bruk så ska du deklarera vinsten OM denna överstiger 50000 kronor. Är vinsten mindre så behöver du inte deklarera den. Observera att det är vinsten det handlar om och inte inkomsten. Mer om hur du räknar ut vinsten längre ner.
Om du säljer saker regelbundet som hobby- eller näringsverksamhet ska du alltid redovisa inkomsterna till Skatteverket. Du redovisar inkomsterna som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet, beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har. Du kan läsa mer om detta här:
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/inkomster/hobby.4.58d555751259e4d661680003940.html
Överstiger vinsten från enstaka försäljningar 50000 kronor?
På Sikö Auktioner säljs många bruksföremål som minskar i värde över tid. Försäljning av sådana föremål genererar ingen vinst. Din vinst är skillnaden mellan din inkomst från försäljningen och ditt inköpspris. Har du en gång betalat mer än du får ut från försäljningen gör du ingen vinst. Då behöver du inte deklarera försäljningen. Om du gör en vinst men denna är mindre än 50000 kronor behöver du inte heller deklarera eller betala skatt.
Vinsten räknar du ut genom att ta det du får utbetalt från försäljningen (försäljningspriset minus våra avgifter) och dra ifrån inköpspriset och eventuella omkostnader.
Om du inte vet inköpspriset men tror att det du säljer har ökat i värde sedan det köptes så kan du göra ett schablonavdrag med 25% av försäljningsinkomsten i stället för att dra ifrån inköpspriset.
Exempel 1:
Du säljer en fåtölj på Sikö Auktioner. Du får 2000 kronor utbetalt efter provision och avgifter.
Du har köpt fåtöljen för 4000 kronor och lagt 100 kronor på att transportera den till Sikö Auktioner.
Din vinst är 2000-4000-100= - (minus) 2100 kronor. Du har alltså inte gjort någon vinst på försäljningen.
Exempel 2:
Du har ärvt möbler och annat lösöre efter dina föräldrar och får sammanlagt 150000 kronor utbetalt från försäljningen.
Du vet inte vad dina föräldrar har betalat för det du säljer, men är det möbler och andra bruksföremål så kan du anta att de minskat i värde sedan de köptes in. Du har därför inte gjort någon vinst och behöver inte deklarera försäljningen.
Exempel 3:
Du har ärvt möbler och annat lösöre efter dina föräldrar. Utöver normala bruksföremål fanns en tavla som visade sig vara värdefull och såldes för 100000 kronor. Resten av sakerna såldes för totalt 75000 kronor. Du vet inte vad dina föräldrar har betalat, varken för tavlan eller övrigt.
Allt utom tavlan kan antas ha minskat i värde sedan dina föräldrar köpte in det. Det finns därför ingen vinst att deklarera av den utbetalda summan 75000 kronor.
Om du inte kan hitta uppgifter om vad tavlan har köpts in för så får du anta att den har ökat i värde och göra ett schablonavdrag för inköpspris på 25% av försäljningspriset.
Din vinst för tavlan är 10000 – 25000 = 75000 kronor. Eftersom försäljningen är skattefri upp till fribeloppet 50000 kronor så ska du deklarera en vinst på 25000 kronor och betala 30% skatt för denna.
Var deklarerar jag vinsten som överstiger 50000 kronor?
Vinst som överstiger fribeloppet på 50000 kronor deklareras som inkomst av kapital vid punkt 7.5 i inkomstdeklarationen.
Hur rapporteras inkomsterna om jag säljer både som privatperson och som enskild firma/hobbyverksamhet?
Rapporteringen är utformad så att vi skickar in en kontrolluppgift per personnummer. Om du sålt både som privatperson och som enskild firma/hobbyverksamhet kommer alltså all försäljning att rapporteras in i samma kontrolluppgift.
Om Skatteverket skulle ställa frågor om dina totala inkomster så behöver du därför kunna visa var de olika delarna av inkomsten kommer ifrån och varför delar eventuellt inte finns med i deklarationen.
Exempel:
Du har en inkomst på 40000 kronor från försäljning av bruksföremål från ditt eget hem som såldes vid ett tillfälle. Föremålen har köpts in för mer och du har alltså inte gjort någon vinst.
Du har en inkomst på 300000 kronor från din näringsverksamhet i enskild firma. Denna inkomst har du redovisat i bilagan för näringsverksamheten i din inkomstdeklaration.
I kontrolluppgiften får Skatteverket information att du fått 340000 kronor utbetalt från Sikö Auktioner under året. De frågar varför du bara redovisat inkomsten på 300000 och var resterande 40000 kommer ifrån.
Du svarar dem hur det ligger till och skickar med redovisningarna som visar att försäljningen gjorts på olika försäljningskonton hos Sikö Auktioner.
Jag har hjälpt någon annan att sälja saker via mitt användarkonto på Sikö Auktioner. Behöver jag deklarera eventuell vinst från försäljningen?
Nej, du behöver inte deklarera en eventuell vinst, för det är inte du som gjort vinst. Om ägaren till sakerna gjorde en vinst på mer än 50000kr (se mer om beräkning av vinst ovan) så är det han eller hon som ska ha med vinsten i sin deklaration.
Om du fått ut mer än 2000 euro eller via ditt konto sålt fler än 30 objekt under ett år kommer vi att skicka kontrolluppgift om dig till Skatteverket. Om Skatteverket reagerar på kontrolluppgiften och frågar dig om inkomsterna så berättar du att de kommer från försäljning av någon annans saker och vems sakerna var.